Stăpânul și emisarul său (ISBN: 9786306550265)

 

Stăpânul și emisarul său

92,00 RON
Livrare gratuita
Livrare: max 3 zile
spre magazin »
cartepedia.ro
Descrierea produsului
Autor Iain McGilchrist

Ați găsit greşeli în descrierea produsului? Vă rugăm să ne trimiteți o notificare!

În această operă de amploare, Iain McGilchrist ne prezintă o explorare fascinantă a diferențelor dintre emisfera stângă și cea dreaptă a creierului și modul în care aceste diferențe au afectat societatea, istoria și cultura. McGilchrist pornește de la cele mai cercetări în neuroștiință și psihologie pentru a dezvălui că diferența este una profundă: emisfera stângă este orientată spre detalii, ordine, rațiune în timp ce cea dreaptă are o mai mare înclinație către experiență, flexibilitate și generozitate. McGilchrist ne conduce într-o călătorie prin istoria culturii occidentale, ilustrând tensiunea dintre aceste două lumi, așa cum este revelată în gândirea și credința gânditorilor și artiștilor de la Eschil la Magritte.
O explorare fascinantă a ființei umane, fără precedent în lumea psihologiei și a neuroștiințelor! Psihiatru și profesor universitar, cercetător în domeniul neuroștiințelor, autorul Iain McGilchrist ne oferă o operă de amploare,   Stăpânul și emisarul său , carte la care a lucrat aproape două decenii și care discută diferențele dintre cele două emisfere ale creierului și efectele acestora asupra societății, istoriei și culturii umane. De ce este creierul împărțit în emisfera stângă și în emisfera dreaptă? Acest aranjament biologic rafinat i-a nedumerit pe cercetători secole la rând! Bazată pe o vastă analiză a cercetărilor în domeniul neuroștiințelor,   Stăpânul și emisarul său  ilustrează cu dovezi biologice, neuroștiințifice, psihologice și istorice că diferența dintre emisfere este profundă și ne modelează lumea în care trăim: nu este vorba aici de o simplă împărțire a funcțiilor între emisfere, cât mai ales de interacțiunea dintre două moduri în sine, coerente dar incompatibile, de a experimenta și modela lumea:   emisfera dreaptă, Stăpânul , are viziune de ansamblu, flexibilitate și generozitate; înțelege contextul, întregul, spațiul, adâncimea, necuprinsul, misterul, taina, perspectiva și rostul părților în dansul lor împreună spre o continuă și neîncetată generare a creației;   emisfera stângă, Emisarul , este orientată spre detalii, preferă mecanicitatea în locul ființelor vii și este înclinată să își împlinească propriile interese; înțelege părțile, funcția fiecărei bucăți din întreg, liniaritatea, focalizarea, detaliul, cunoscutul, stadiul de claritate și definitul.   Această diferențiere între emisferele cerebrale explică originile muzicii și ale limbajului și ne oferă o nouă priveliște asupra istoriei filosofiei, precum și a evoluției bolilor mintale. McGilchrist ne poartă într-o călătorie prin istoria lumii occidentale urmărind tensiunea dintre aceste două lumi cerebrale așa cum a fost ea vizibilă în curentele de gândire și în credințele marilor filosofi și artiști, de la Asclepius la Magritte.   McGilchrist argumentează că, în ciuda modului clar inferior de a privi și înțelege realitatea, influența emisferei stângi asupra lumii moderne este într-o creștere fără precedent, acest fapt având potențiale consecințe dezastruoase pentru noi toți. Importanța contribuției emisferei stângi la realizările de până acum ale umanității și la ceea ce am devenit noi nu este de subestimat, însă ceea ce spune McGilchrist cu această operă, care încearcă să ne deschidă ochii până nu este prea târziu, este că ea trebuie să-și găsească locul potrivit în relația cu emisfera dreaptă pentru a-și putea îndeplini rolul crucial pe care îl are.
Păreri
Intrebari&Raspunsuri

Prețurile și informațiile de pe paginile noastre sunt furnizate de magazinele partenere și au caracter informativ, unele erori pot apărea. Imaginile produselor au caracter informativ, uneori pot include niște accesorii care nu sunt mereu incluse în pachetul de baza. Informațiile aferente produsului (imagine, descriere, preț) se pot schimba fără notificare prealabilă. Compari.ro nu își asumă responsabilitate pentru eventualele greșeli.