Principiul Oz: Cum să obții rezultate prin responsabilitate individuală și organizațională (ISBN: 9786069137994)

Principiul Oz: Cum să obții rezultate prin responsabilitate individuală și organizațională (ISBN: 9786069137994)

de la 39,20 RON 2 oferte

Ofertele pentru produsul

 

Principiul Oz: Cum să obții rezultate prin responsabilitate individuală și organizațională

49,00 RON
+ 13,00 RON costul livrarii
Livrare: max 3 zile
spre magazin »
cartepedia.ro

Mai multe oferte

 

Principiul Oz. Cum sa obtii rezultate prin responsabilitate individuala si organizationala - Tom Smith, Craig Hickman, Roger Connors

39,20 RON
Detalii de livrare la magazin
spre magazin »
librariadelfin.ro
Descrierea produsului
Autor Craig Hickman, Roger Connors, Tom Smith

Ați găsit greşeli în descrierea produsului? Vă rugăm să ne trimiteți o notificare!

Principiul Oz: Cum să obții rezultate prin responsabilitate individuală și organizațională / The Oz Principle: Getting Results Through Individual and Organizational Accountability de Roger Connors, Tom Smith și Craig Hickman este o carte despre responsabilitate și despre modul în care ea ne poate asigura succesul în plan individual sau organizațional. Principiul Oz face trimitere la seducătoarea scriere a lui Frank Baum – Vrăjitorul din Oz –  în care personajele parcurg un drum simbolic, până în Orașul de Smarald pentru ca vestitul vrăjitor să le rezolve problemele.   Dar, când ajung la destinație, constată că, de fapt, nu aveau nevoie de niciun vrăjitor, pentru că fiecare dintre ei era capabil să își rezolve problemele prin forțe proprii. Autorii ne invită astfel pe fiecare dintre noi să ne punem în pielea acestor personaje și să parcurgem un drum simbolic de la ignoranță la cunoaștere, de la frică la curaj, de la starea de paralizie la putere, și de la statul de victimă la cel de responsabili pentru propriile noastre destine. Principiul Oz te invită așadar să parcurgi „cărarea pietruită cu cărămizi galbene spre Orașul de Smarald pe care fiecare dintre noi ar trebui să o urmăm pentru a ne redobândi calitățile necesare în vederea obținerii succesului. Definiția responsabilității propusă de „Principiul Oz este următoarea:
„O alegere personală pe care o face cineva în scopul de a-și depăși condiția, demonstrând că deține instrumentele necesare pentru a obține rezultatele dorite – observă, se implică, soluționează și acționează.
Pe parcursul cărții vom vedea așadar cum putem obține ceea ce ne dorim (la nivel individual sau de organizație) aplicând principiul lui Oz care se referă la asumarea responsabilității.
Volumul este împărțit în trei părți după cum urmează:
Partea I: Principiul Oz: Obține rezultate asumându-ți responsabilitatea
În viață în general și în afaceri, în special, atitudinea de victimă este cea mai rea. Care este opusul acesteia, te întrebi? Responsabilitatea, sunt de părere cei trei autori. De aceea, în acest capitol, vei afla ce este responsabilitatea, care sunt pașii spre responsabilitate și cum să aplici responsabilitatea conform principiului Oz în fiecare aspect din viața ta, pentru a obține ceea ce-ți dorești pentru tine, pentru echipa ta și compania ta.
Așadar, drumul spre asumarea responsabilității presupune patru mari pași:
1. Observă - presupune recunoașterea și conștientizarea deplină a unei situații.
2. Implică-te - se traduce prin asumarea experiențelor și contextelor pe care le generăm pentru noi și cei din jur.
3. Soluționează - presupune schimbarea stării de fapt prin căutarea unor soluții la probleme cu care poate că nu te-ai mai confruntat anterior;
4. Acționează - presupune dedicarea și curajul de a duce la îndeplinire soluțiile găsite, chiar dacă asta implică un grad ridicat de risc.
Pornind de la premisa că există o linie între succes și eșec, autorii ne ghidează cum să ne situăm deasupra liniei, adică în rândul oamenilor de succes, prin acceptarea realității, responsabilitate, dedicare, găsirea de soluții la problemele care pot apărea și acțiuni hotărâte – și cum să evităm acele comportamente care ne conduc în mod sigur în rândul victimelor – sub linie: scuze, vina aruncată asupra altora, confuzie, neajutorare, etc.
Testul pe care ți-l pun la dispoziție cei trei autori te va ajuta să îți dai seama unde te situezi în momentul de față: sub sau deasupra, liniei.
Tot aici vei înțelege pericolul la care te expui dacă adopți atitudinea de victimă, în special când vine vorba de mediul de afaceri sau de procesul managerial, dar și care sunt cele șase etape ale ciclului victimizării și cât este de important ca toți membrii unei organizații să-și asume responsabilitatea colectivă.
Și pentru că depășirea condiției în vederea atingerii rezultatelor dorite este esența Principiului Oz, așa cum tema puterii personale reprezintă esența romanului scris de L. Frank Baum, autorii îți vor furniza pe tot cuprinsul acestui capitol informațiile de care ai nevoie pentru a te situa mereu deasupra liniei.
Studiile de caz referitoare la mari companii precum: Lucent, Xerox, General Electric, Enron, Citigroup, și alte câteva, vor exemplifica ce se întâmplă la nivel de organizație când cei implicați se feresc să își asume responsabilitatea pentru faptele lor.
Partea a II-a. Puterea responsabilității individuale: treci deasupra liniei
„Principiul Oz: fiecare deține puterea de a se ridica mai presus de împrejurările în care se află. Cu toții avem în noi puterea de a reuși să facem ceea ce ne propunem.
Dacă în capitolul precedent ai aflat care sunt cei patru pași spre asumarea responsabilității, în acest capitol autorii vor vorbi pe larg despre fiecare dintre ei, pavându-ți astfel drumul spre un scenariu de succes pentru orice afacere, fără excepție.
Dar să îi luăm pe rând:
1. Observă.
Autorii își continuă aici analogia dintre celebrul roman pentru copii „Vrăjitorul din Oz și responsabilitate. Leul simbolizează astfel prima dimensiune a responsabilității: curajul de a privi în față realitatea.
Tot aici vei afla:
pașii pe care trebuie să îi faci pentru a trece deasupra liniei,
consecințele la care să te aștepți atunci când vei refuza să vezi realitatea așa cum e.
câteva ponturi referitoare la cum să ceri un feedback sincer,
un test care te va ajuta să îți evaluezi abilitatea de a recunoaște situațiile în care aluneci sub linie.
2. Pune-ți inima în joc și implică-te
Omul de Tinichea simbolizează cea de-a doua treaptă a responsabilității, și anume curajul de a ne implica.
A te implica, înseamnă, din perspectiva celor trei autori, să vezi problema atât din perspectiva victimei, cât și din perspectiva responsabilității. Testul pe care ți-l pun la dispoziție autorii în acest capitol îți va spune în ce măsură îți asumi responsabilitatea în momentul de față în ceea ce faci. Tot aici, vei afla care sunt beneficiile deciziei de a te implica total în tot ceea ce întreprinzi.
3. Dobândește înțelepciune pentru a găsi soluția
Sperie-Ciori simbolizează cea de-a treia treaptă a responsabilității, și anume înțelepciunea de a soluționa probleme.
Autorii îți vor arăta aici cum să folosești abilitățile de a observa și de a te implica, împreună cu noua abilitate de a soluționa probleme pentru a depăși obstacolele care se ivesc pe drumul spre succes. De asemenea, îți vor vorbi despre beneficiile înțelepciunii de a căuta soluții.
Tot aici vei vedea ce consecințe pot apărea atunci când te decizi să nu rezolvi problemele la timp și vei putea parcurge o listă cu abilitățile necesare pentru a soluționa problemele ușor și eficient. Testul de la finalul capitolului te va ajuta să îți dai seama cât de bine te descurci în ceea ce privește abilitățile de soluționare a problemelor.
4. Dezvoltă-ți mijloacele pentru a acționa
Dorothy simbolizează a 4-a treaptă a responsabilității: capacitatea de a acționa.
Doar când și-a dat seama că are această abilitate și a folosit-o, a obținut rezultatele pe care și le dorea. Chiar dacă a avut pantofii fermecați în picioare încă de la începutul călătoriei, Dorothy nu s-a folosit de puterea lor, până când nu a învățat Principiul Oz: fiecare deține puterea de a se ridica mai presus de împrejurările în care se află. Cu toții avem în noi puterea de a reuși să facem ceea ce ne propunem.
Responsabilitatea presupune să ne asumăm o situație și să acționăm. Însă nu toți oamenii sunt capabili să acționeze atunci când trebuie. De ce se întâmplă asta, dar și care sunt consecințele atunci când nu avem curajul de a acționa, vom afla din capitolul de față. Tot aici vom descoperi și beneficiile pe care le obținem dacă acționăm. Testul din acest capitol constă într-un chestionar care te va ajuta să descoperi dacă ești dispus sau nu să îți asumi riscurile care vin odată cu trecerea la acțiune.
Partea a III-a. Obține rezultate cu ajutorul responsabilității colective. Ajută-ți compania să treacă deasupra liniei
Pentru a asigura succesul afacerii tale este nevoie ca fiecare angajat să-și asume atât responsabilitatea individuală, cât și pe cea colectivă. Iar pentru a realiza acest lucru, este nevoie de un leadership eficient deasupra liniei. Cei trei autori îți vor prezenta aici în acest sens o listă cu cele mai frecvente greșeli pe care le fac liderii, pentru a ști să le eviți pe viitor, dar și o listă cu comportamente specifice oamenilor care acționează deasupra liniei, respectiv sub linie, precum și caracteristicile specifice unui leadership responsabil. Așadar, dacă până acum s-a vorbit despre cum să te ridici tu însuți deasupra liniei, în această parte a cărții vei afla cum să-i faci pe alții să se ridice deasupra liniei.
Vei afla așadar, care sunt cele cinci activități-cheie care vor îmbunătăți substanțial abilitatea angajaților de a crea și a susține o cultură a responsabilității în organizația ta, dar și care sunt cei trei pași necesari înainte de a începe să implementezi principiul responsabilității în firma ta.
Autorii îți pun la dispoziție și în acest ultim capitol un test cu ajutorul căruia îți vei da seama în ce măsură se aplică principiul responsabilității în momentul de față în compania ta, dar și șase instrumente pentru cimentarea responsabilității în cultura companiei tale, precum și trei pași pentru a perpetua responsabilitatea în rândul angajaților tăi. Tot aici vei afla cum să aplici Principiul Oz pentru a rezolva cele mai spinoase probleme de afaceri din zilele noastre și care sunt principalele tipuri de probleme pe care managerii tind să le lase nerezolvate și care împiedică firmele să-și îndeplinească misiunea de a deveni mai competitive, mai profitabile, mai apropiate de dorințele angajaților și mai performante.
Odată ajuns la finalul cărții, sper că vei conștientiza, dragă cititorule că, de multe ori nu factorii din jurul nostru sunt cauza propriului eșec, ci mai degrabă, propriul caracter, sau, așa cum spun cei trei autori ai cărții de față:
„Nu uita, doar atunci când îți asumi complet responsabilitatea pentru gândurile, emoțiile, acțiunile tale și rezultatele pe care le obții, vei putea deveni stăpânul propriului destin; dacă nu, altcineva sau altceva va prelua frâiele.    
Păreri
Intrebari&Raspunsuri

Prețurile și informațiile de pe paginile noastre sunt furnizate de magazinele partenere și au caracter informativ, unele erori pot apărea. Imaginile produselor au caracter informativ, uneori pot include niște accesorii care nu sunt mereu incluse în pachetul de baza. Informațiile aferente produsului (imagine, descriere, preț) se pot schimba fără notificare prealabilă. Compari.ro nu își asumă responsabilitate pentru eventualele greșeli.