„Din mâinile valahilor schismatici. . . . Românii şi puterea în Regatul Ungariei medievale (ISBN: 9786067971163)

„Din mâinile valahilor schismatici. . . . Românii şi puterea în Regatul Ungariei medievale (ISBN: 9786067971163)

de la 72,00 RON 2 oferte

Ofertele pentru produsul

 

„Din mâinile valahilor schismatici. . . . Românii şi puterea în Regatul Ungariei medievale (secolele XIII-XIV)

90,00 RON
Livrare gratuita
Livrare: max 3 zile
spre magazin »
cartepedia.ro

Mai multe oferte

 

„Din mainile valahilor schismatici. . . . Romanii si puterea in Regatul Ungariei medievale, secolele 13-14 - Ioan-Aurel Pop

72,00 RON
Detalii de livrare la magazin
spre magazin »
librariadelfin.ro
Descrierea produsului
Autor Ioan-Aurel Pop

Ați găsit greşeli în descrierea produsului? Vă rugăm să ne trimiteți o notificare!

Românii au fost la putere în Transilvania secolelor al XIII-lea şi al XIV-lea, alături de nobili, de saşi şi de secui, dar tot atunci a început şi s-a produs treptat, dar implacabil, îndepărtarea lor ca grup distinct de la conducere. Mai întâi, ei erau de credinţă „grecească şi – conform mentalităţii timpului – nu mai puteau fi la putere într-un stat de credinţă „latină, campion al misionarismului catolic, într-un stat care se revendica drept „apostolic şi „marianic (protejat de Fecioara Maria), având menirea declarată să lupte pe toate căile, inclusiv cu armele, contra „păgânilor, a ereticilor şi a schismaticilor.
S‑a văzut repede că aceşti români cuprinşi în Transilvania şi în Ungaria prelungeau masa poporului lor situat spre sud şi spre est, că erau nesiguri în fidelitatea lor faţă de rege şi coroană, că întreţineau, la început mai mult inconştient şi intuitiv, legături cu fraţii lor de peste munţi, de care îi legau atâtea caracteristici comune, inclusiv vechi formaţiuni politice care „încălecau Carpaţii.
Încrederea autorităţilor oficiale ale Transilvaniei şi Ungariei în români a început să scadă, pe măsură ce sporea suspiciunea românilor faţă de aceste autorităţi. Era tot mai clar că, în stăpânirea solidă şi în exploatarea Transilvaniei, autorităţile nu se puteau baza prea serios pe români. Mult mai de încredere pentru rege şi apropiaţii săi erau nobilii (cei făcuţi nobili de către suveran), saşii, secuii etc. , adică acele grupuri de oameni – majoritatea colonişti, veniţi mai de departe sau mai de‑aproape – dăruite cu pământuri şi apoi cu largi privilegii. (Ioan-Aurel Pop)
Păreri
Intrebari&Raspunsuri

Prețurile și informațiile de pe paginile noastre sunt furnizate de magazinele partenere și au caracter informativ, unele erori pot apărea. Imaginile produselor au caracter informativ, uneori pot include niște accesorii care nu sunt mereu incluse în pachetul de baza. Informațiile aferente produsului (imagine, descriere, preț) se pot schimba fără notificare prealabilă. Compari.ro nu își asumă responsabilitate pentru eventualele greșeli.